Organizatorii marilor festivaluri din Romania cer Guvernului masuri concrete  care sa le permita sa-si continue activitatea

Articol publicat pe 13 Mai 2020

Organizatorii marilor festivaluri din Romania cer Guvernului masuri concrete 
care sa le permita sa-si continue activitatea.

In cursul zilei de 13 mai 2020, a avut loc o intalnire de lucru intre premierul Romaniei, Ludovic Orban, vicepremierul Romaniei, Raluca Turcan, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, si reprezentantii Asociatiei Romane a Organizatorilor de Concerte si Evenimente Culturale – AROC, care reuneste organizatorii celor mai importante festivaluri din Romania. Lor li s-au alaturat organizatori de evenimente neafiliati AROC. 
Discutiile pe care reprezentantii Guvernului le-au avut cu antreprenorii din sectorul festivalier au vizat masurile specifice ce vor fi dispuse de institutiile competente dupa incetarea starii de urgenta, privind organizarea evenimentelor culturale sau de divertisment.

Acest sector este unul dintre cele mai afectate in contextul actualelor reglementari, care impun distantarea sociala. Suspendarea festivalurilor are repercusiuni nu doar asupra artistilor sau organizatorilor, ci si asupra intregului angrenaj de furnizori de servicii specifice acestui tip de evenimente, precum si asupra economiei locale, cei mai afectati fiind operatorii din domeniul hotelier, al alimentatiei publice sau transportului. 

In acest moment, oriunde in lume, festivalurile sunt cel mai puternic mecanism de crestere pentru cel putin trei domenii esentiale: turism, divertisment si cultura. Structura unica a unui astfel de eveniment, faptul ca reuseste sa inglobeze si sa satisfaca in aceeasi masura nevoia de entertainment, educatie, turism are implicatii atat de largi incat efectele pozitive se regasesc in aproape orice domeniu din economia comunitatii si, in final, a statului in care aceste evenimente au loc.
 
Marile festivaluri au avut un avant impresionant in ultimii ani, primind recunoasterea si acreditarea organismelor internationale specializate. Dar meritul cel mai mare al acestor festivaluri este faptul ca atrag un public masiv atat din Romania, cat si din afara tarii, ca au contribuit la dezvoltarea turismului in orasele in care se desfasoara, au generat cresteri economice la nivel local si nu numai, au creat locuri de munca.
 
***

Membrii AROC 

ARTmania Festival (Sibiu), Emagic / Awake Festival (Mures), Best Music Live, diMansions Festival (Covasna), Electric Castle (Bontida), Festivalul International de Film Transilvania (TIFF, Cluj), Jazz in the Park (Cluj), Mozaic Jazz Festival (Sibiu), Neversea (Constanta), Plai Festival / JazzTM (Timisoara), Sunwaves Festival (Mamaia), Sports Festival (Cluj), Street Food Festival (Cluj), Summer Well (Buftea), The Fresh (Bucuresti), Untold (Cluj).

Premii in cadrul European Festival Awards 2019:
Codruta Vulcu, Presedinte AROC - The Award for Excellence and Passion
Electric Castle - premiul Best Medium Festival
Jazz in the Park - premiul Best Small Festival

Premii in cadrul European Festival Awards 2018:
ARTmania Festival – premiul Best Small Festival

Premii in cadrul European Festival Awards 2015:
Untold - premiul Best Major Festival

Festivalul International de Film Transilvania (TIFF), ajuns la a19-a editie, festival de film de categoria A, acreditat de Federatia Internationala a Producatorilor de Film (FIAPF)

Ti-a placut ? Spune-le si prietenilor
AROC
Aroc este o organizatie tanara, dar care inglobeaza voci experimentate si care au demonstrat, de-a lungul timpului, implicarea pe termen lung si bunele practici.
Intra in legatura cu noi
AROC
Str. Prof. Grigore Cobălcescu nr. 7, Sector 1, Bucuresti
© Copyright AROC - Asociatia Romana a Organizatorilor de Concerte 2024. Toate drepturile rezervate.