Comunicat de presa - AROC saluta initiativa Guvernului Romaniei de a gasi metode prin care sa sprijine sectorul cultural

Articol publicat pe 23 Noiembrie 2020

Asociatia Romana a Organizatorilor de Concerte si Evenimente Culturale (AROC), care include reprezentanti ai celor mai mari evenimente muzical-culturale din tara, saluta initiativa Guvernului Romaniei de a gasi metode prin care sa sprijine sectorul cultural si aparitia in spatiul public a proiectului de schema de ajutor de stat dedicat acestui domeniu. 

Asa cum au declarat in timpul prezentarii proiectului Doamna Vicepremier Raluca Turcan, Domnul Ministru al Culturii Bogdan Gheorghiu, alaturi de Primarul general al capitalei, Domnul Nicusor Dan, este un prim pas facut de autoritati in directia ajutarii sectorului care este probabil cel mai grav afectat de situatia actuala, cu activitatea celor mai multe companii si a lucratorilor din domeniu sistate aproape in intregime. Procesul prin care aceasta schema de ajutor de stat a fost alcatuita marcheaza o premiera, pentru ca partile care compun sectorul cultural au avut ocazia sa colaboreze direct cu reprezentanti ai Ministerului Culturii, Ministerului de Finante, Consiliului Concurentei – in interiorul grupului de lucru initiat de catre Doamna Vicepremier Raluca Turcan si patronat de catre Domnul Ministru Gheorghiu – si sa fie consultati in alcatuirea proiectului. Pe langa AROC, Ministerul Culturii a colaborat si cu alte organizatii care gestioneaza interesele grupurilor reprezentative din domeniul cultural. In acest fel, initiativa antreprenoriala din acest domeniu a fost recunoscuta ca un vector important in dezvoltarea culturala a Romaniei si nevoile antreprenorilor din acest sector au gasit suport din partea autoritatilor. Pentru AROC, aceasta schema de ajutor de stat reprezinta cel mai important moment al parteneriatului dintre organizatorii de evenimente culturale si Guvernul Romaniei.  

Valoarea schemei de ajutor de stat este de 100 milioane Euro. Aceasta inseamna ca 100 de milioane de Euro vor fi investite in cultura in perioada urmatoare. E un moment fara precedent, a carui importanta merita – in spiritul domeniului pe care il reprezentam – aplaudata. In cazul evenimentelor, schema de ajutor de stat este gandita sa ajute toti participantii la realizarea actului cultural. Organizatorii sunt obligati prin aceasta schema sa reporneasca evenimentele – atunci cand acest lucru va fi posibil. Banii vor putea fi folositi exclusiv pentru plata activitatilor de repornire a evenimentelor culturale si in acest fel, toate companiile si lucratorii din industria de evenimente din Romania vor beneficia de acest ajutor. 

Pentru a putea beneficia de schema de ajutor de stat, toate companiile eligibile – asa cum sunt ele definite in proiect: organizatii neguvernamentale si societati comerciale care au desfasurat activitati intr-unul dintre domeniile culturale reprezentate de artele spectacolului, artele vizuale, patrimoniu, carte, audio-vizual, educatie culturala – vor trebui sa se inscrie in Registrul Sectorului Cultural, la adresa www.culturadata.ro/registrul-sectorului-cultural. Proiectul va fi in dezbatere publica in perioada urmatoare, asa ca AROC isi propune sa profite de aceasta perioada de consultare suplimentara pentru a colabora cu Ministerul Culturii pentru gasirea solutiilor care sa acopere preocuparile tuturor membrilor nostri si ale organizatorilor de evenimente culturale. AROC a fost in consultare cu Ministerul Culturii in elaborarea schemei de ajutor de stat ca reprezentant al organizatorilor de evenimente culturale. Dar ne dorim, in masura in care acest lucru va fi posibil, sa fim un reprezentant al intregii piete de evenimente din Romania. Asadar, dorim sa va comunicam ca in zilele urmatoare, activitatea AROC se va concentra pe a elabora cat mai detaliat cu putinta completari la schema de ajutor de stat  propusa de Ministerul Culturii si pe aceasta cale, invitam si alti operatori culturali sa ne scrie sugestiile lor pe adresa info@aroc.ro.

Stam in continuare la dispozitia Ministerului Culturii in a ne oferi punctul de vedere cu privire la ce e nevoie ca acest sector, in toata complexitatea lui, sa poata supravietui acestei perioade.

Membrii AROC 

ARTmania - ARTmania Festival Sibiu/Blaj aLive, Asociația Fapte - Jazz in the Park, Asociația Mozaic - Mozaic Jazz Festival, Asociația Festivalul de Film Transilvania - TIFF, BestMusic Live/METALHEAD, Comparty Events - diMANSIONS Hit Music Festival, Electric Castle, Emagic Live - Awake Festival, Global Records, Movement Team - Sports Festival, NEVERSEA, Centrul Cultural Plai - Plai Festival/JazzTM, SNRS - Sunwaves Festival, Sprint Media, Sublime Romania, Summer Well, The Institute, The Mission/Fall in Love Festival, UNTOLD, VRTW, Wine and Street Food Festival, Why Not Us - Street Food Festival, Wise Factor - The Fresh.

Ti-a placut ? Spune-le si prietenilor
AROC
Aroc este o organizatie tanara, dar care inglobeaza voci experimentate si care au demonstrat, de-a lungul timpului, implicarea pe termen lung si bunele practici.
Intra in legatura cu noi
AROC
Str. Prof. Grigore Cobălcescu nr. 7, Sector 1, Bucuresti
© Copyright AROC - Asociatia Romana a Organizatorilor de Concerte 2023. Toate drepturile rezervate.